May Street

East Fremantle

Located in a heritage precinct in the heart of East Fremantle a circa 1970s 2 by 1 fibro shack provides the starting point for this ambitious but modest renovation and addition. Rather than simply demolishing the existing structure the client choose to retain as much of the existing structure as possible to minimise the overall environmental impact. With the retention and re use of parts of the existing structure the ecological footprint is greatly reduced.

The street front elevation respects and enhances the heritage character of the precinct while the rear of the residence features a contemporary extension that will be seen from the surrounding neighbourhood. Lighting along building elements to the western elevation will create a lantern like effect visible at night from numerous locations around the Plympton Ward of East Fremantle making the residence a recognisable land mark.

The fall across the site provided the opportunity to put a 3 car, car port under the new bedrooms and deck area as well as creating additional storage space and a large laundry. The addition of a 3-meter-wide veranda to the front elevation provides a meeting place where the occupants can enjoy the interaction with passers-by. The northern wing of the dwelling contains the kitchen, dining and living taking advantage of the northern sun light. Angled blade walls on the southern elevation seek to capture the afternoon sea breeze as well take advantage of the views towards the historic George Hotel.

Status: Documentation 2017

May Street

May Street
May Street

Rendered image
May Street