Mullings Way

Melville

The need for additional family space was the driving force behind the concepts for this addition to a circa 1970s cottage located at the front of a battle axe block. The client wanted to retain the existing cottage to in order to maximise the life of the existing structure rather than further adding to landfill. In addition to retaining the existing cottage the clients also wanted to maintain as much of their existing garden as possible.

With these considerations in mind the initial concept chose to extend the house vertically. The vertical extension took the form of an extruded curvilinear profile inspired by the silhouette of birds in flight. ‘Cut outs’ in the curved form served to frame views of the garden and beyond. The program for the extension was to have carport and storage, a parents retreat and a master bedroom with an ensuite. In addition to the vertical extension the concept proposed some minor re-optimisation of the existing cottage layout.

In a later more modest concept a master bedroom & ensuite extension was proposed in order to free up an existing bedroom to become a second living space for the kids. This concept explored extending the building foot print with a structure that extended from the existing roof line and wrapped around the external wall of the new master bedroom. This extension featured a skylight that would bring in diffused northern light into the master bedroom. This concept also proposed minor reworking of the kitchen and living spaces to optimise the existing cottage footprint.

Mullings Way
Mullings Way

Mullings Way
Mullings Way